Ga naar de inhoud

Wij zijn een museum dat meer wil zijn dan alleen een plaats waar men zaken uit het verleden kan bewonderen.

Ook willen wij onze naam : “Historisch Educatief Centrum” inhoud geven door ook de onderstaande onderwerpen te belichten en de jeugd middels een brandweerspel de
beginselen van brandbestrijding / preventie bij te brengen.

Thema: Streek
Het museum heeft naast een mooie collectie archeologische voorwerpen ook de nodige objecten uit de streek.  Afbeeldingen laten u de geschiedenis en het ontstaan van Zeeland zien.  
Thema: Rood
Het museum is gevestigd in een oude brandweerpost die van 1928 tot 2008 als zodanig in gebruik is geweest. Aan het oude gebouw is een nieuw gebouw in twee lagen, met lift, neergezet met een uitgebreide brandweer collectie. Ook staat er permanent een Brandweervoertuig, een Bedrijfsambulance en een VW-Politie auto. Deze drie voertuigen zijn ook onderdeel van het Brandweerspel en toegankelijk voor wie dit wil. Ook worden er vele voorwerpen, uit heden en verleden, m.b.t.: preventie, blussing, redding, communicatie, kleding, uitmonstering, + 100 helmen, adembescherming, ambulance attributen enz. enz. tentoongesteld.
Thema: Goud
Het was in 1966 landelijk nieuws: er werden op een veldje naast het museum ca. 1150 gouden munten uit de grond gehaald. Tijdens de sloop van Hotel de Lindeboom, in het centrum van Serooskerke, werd onder de vloer een kruik met ca. 835 zilveren munten gevonden. Beide vondsten hebben elk hun eigen boeiende verhaal wat wij u graag willen laten zien en vertellen.
Thema: Rouw
Niet alleen de brandweer vond onderdak in het oorspronkelijke gebouw. Ook de Rouwkoets werd daar tot in de jaren 60 gestald en de Veldwachter had er zijn cachot.   
Thema: Bescherming Bevolking
In 1936 werd een Luchtbeschermingsdienst (LBD)opgezet die tot 1946 actief was. De dienst  werd in 1952 opgevolgd door de dienst Bescherming Bevolking (BB). Tot haar opheffing in 1986 was deze dienst actief. Na haar opheffing in 1986 heeft de Brandweer vrijwel alle taken overgenomen. Een mooie collectie voorwerpen geeft u een goed beeld van beide diensten.
Thema: Brandweerspel
Bezoekende kinderen worden gezien als potentieel bandweerman of brandweer-vrouw. Daarom wordt de vraag gesteld: “zouden jullie een brandje willen blussen”? De  meeste willen dit wel en samen met de kinderen wordt het Brandweerspel gepeeld waarbij de kinderen in Brandweerkleding vanuit de heuse Brandweerwagen een brand in het Hotel gaan blussen, “slachtoffers” gaan redden en deze met de Ambulance gaan vervoeren. Hierbij worden zij geholpen door de eigen Politie.
Wij hebben op deze manier al honderden kinderen een onvergetelijk middag bezorgd. Ook is het Brandweerspel geliefd als spel tijdens een kinderverjaardag.
Wij hopen u wat inzicht te hebben gegeven in onze collectie en activiteiten. Wij hopen u binnenkort te mogen begroeten.

Terug naar de inhoud